Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «Ημέρες Φυσικών Επιστημών» που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ Ηγουμενίτσας:

 1. Την Τρίτη 4-4-2017 στο Γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε η «ημέρα Λυκείων», σύμφωνα με το πρόγραμμα: 
  8:30 π.μ. – 1:00 μ.μ. :Ομάδες μαθητών Λυκείου παρουσίασαν σε άλλους μαθητές και κοινό πειράματα με θέμα «Πυκνότητα στερεών και υγρών».
  6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. : Οι ομάδες των μαθητών εκτέλεσαν τα πειράματά τους σε επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από καθηγητές κλάδου ΠΕ04.
  8:00 μ.μ. – 9:30 μ.μ : Τελετή βράβευσης των μαθητών, καθώς και βράβευση των ομάδων που συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό EUSO.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σαράντα (40) μαθητές της Α' και Β' τάξης από το 1ο και το 2ο ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας, που χωρισμένοι σε δεκαπέντε (15) ομάδες (8 από το 1ο και 7 από το 2ο ΓΕ.Λ.), εκτέλεσαν δεκαπέντε διαφορετικές εκδοχές πειραμάτων υπολογισμού πυκνότητας στερεών και υγρών, ως εξής:

 • Π1 : Πυκνότητα στερεού με κανονικό γεωμετρικό σχήμα (κύλινδρος αλουμινίου)
 • Π2 : Πυκνότητα στερεού με ακανόνιστο γεωμετρικό σχήμα (ξυλόβιδες)
 • Π3 : Πυκνότητα υγρού (νερό βρύσης) με απευθείας μέτρηση μάζας και όγκου
 • Π4 : Πυκνότητα υγρού (ζαχαρόνερο) με χρήση «δοχείου πυκνότητας»
 • Π5 : Πυκνότητα σφαιριδίων από φυσίγγιο κυνηγετικού όπλου με το «δοχείο πυκνότητας»
 • Π6 : Πυκνότητα χαλύβδινου κυλίνδρου (μέθοδος άνωσης με χρήση δυναμομέτρου)
 • Π7 : Πυκνότητα χαλύβδινου κυλίνδρου (μέθοδος άνωσης με χρήση ζυγού)
 • Π8 : Πυκνότητα ξύλινου (οξυά) κυλίνδρου (μέθοδος κατακόρυφης πλεύσης)
 • Π9 : Πυκνότητα ξύλινου (πεύκο) σώματος (μέθοδος συλλογής υπερχείλισης)
 • Π10 : Πυκνότητα ηλιέλαιου (ισορροπία επιπλέοντος ερματισμένου κυλίνδρου)
 • Π11 : Πυκνότητα παραφινέλαιου (μέθοδος άνωσης με χρήση δυναμομέτου)
 • Π12 : Πυκνότητα στερεού (κερί) που επιπλέει στο νερό
 • Π13 : Πυκνότητα στερεού (κερί) που επιπλέει στο νερό (με χρήση ζυγού)
 • Π14 : Πυκνότητα ελαιόλαδου (ισορροπία υγρών σε σωλήνα σχήματος U)
 • Π15 : Πυκνότητα ηλιέλαιου (ισορροπία υγρών σε σωλήνα σχήματος διπλού U)

Για την αξιολόγηση των ομάδων επιτροπή -αποτελούμενη από καθηγητές ΠΕ04 των Σχολείων της περιοχής μας- έλαβε υπόψη την εκ μέρους των μαθητών θεωρητική θεμελίωση της πειραματικής διαδικασίας, την ορθή εκτέλεση του πειράματος, και τη συμφωνία αποτελέσματος και της αντίστοιχης τιμής που δίνεται από τη βιβλιογραφία (ή της τιμής που προήλθε από τον σχετικό υπολογισμό που είχε προηγηθεί στο ΕΚΦΕ). Με βάση την αξιολόγηση αυτή:

 • Την τρίτη θέση κατέλαβε ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τους μαθητές/τριες: Κύργιο Χρήστο, Καρβούνη Γεωργία και Κιάπε Ελευθερία:
 • Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις μαθήτριες: Σβεντζούρη Φωτεινή, Τένκο Μιράντα και Τσιμπούρη Ευαγγελία:
 • Την πρώτη θέση κατέλαβε ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τη μαθήτρια Μπρέστα Ελένη και το μαθητή Μητσιώνη Κωνσταντίνο:

Ας σημειωθεί πως οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαγωνίστηκαν για δύο "ΜΠΡΑΒΟ": ένα που αφορά όλους για τη συμμετοχή τους σε μια εκδήλωση/διαγωνισμό πέραν των συνηθισμένων σχολικών δραστηριοτήτων τους, και ακόμη ένα που αφορά τις τρεις ομάδες που υποστήριξαν τα πειράματά τους με τον καλύτερο -κατά τη γνώμη της επιτροπής αξιολόγησης- δυνατό τρόπο.

Συνοπτικές οδηγίες για τα 15 πειράματα έχουν αποθηκευθεί στο: https://drive.google.com/open?id=0B1U6xae1_2pvczA1aEZ0SC1BU0U.

 1. ΤηνΤρίτη 9-5-2017 στο χώρο του Γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε η «ημέρα Γυμνασίων». Συμμετείχαν 31 ομάδες -συνολικά 90 μαθητές- από το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και από το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας, που παρουσίασαν σε άλλους μαθητές και κοινό σειρά πειραμάτων Φυσικών Επιστημών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 • Πειράματα οπτικής: Ανάκλαση, διάθλαση, είδωλο από επίπεδο κάτοπτρο, διόρθωση όρασης, κ.ά.
 • Πειράματα πυκνότητας και πίεσης.
 • Πειράματα στατικού ηλεκτρισμού με τη γεννήτρια van de Graaff.
 • Πειράματα Χημείας: δείκτης κόκκινο λάχανο, μέτρηση pH διαλυμάτων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, αναπνοή και διοξείδιο του άνθρακα, ηλεκτρόλυση, κ.ά.

Επιπλέον φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση έχει αναρτηθεί στο blog του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας ( ekfethesp.blogspot.gr ).

Το προσωπικό του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας συγχαίρει όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις και ευχαριστεί τους καθηγητές που προετοίμασαν τους μαθητές και βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com