Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) προκηρύσσει «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή στην 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών- EUSO 2009» δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου. Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ. Οι τοπικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν στις 22 Νοεμβρίου 2008. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς που θα διοργανωθούν από τα ανωτέρω αναφερόμενα ΕΚΦΕ που συμμετέχουν στην διαδικασία, σε συνεργασία με το ΠΑΝΕΚΦΕ, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου 2009, στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα.

Από την τελική φάση του διαγωνισμού επιλογής θα επιλεγούν οι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα συμμετέχουν στην 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών- EUSO 2009, που θα πραγματοποιηθεί στη Μούρθια της Ισπανίας, την περίοδο από 29 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2009.

Η 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO, (euso.eu). Ο διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι :

  • Η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών
  • Η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή, που απαιτούν πειραματική πρακτική, στο σχολικό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.

Ο κάθε Ελληνικός τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός επιλογής και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός θα αφορούν αποκλειστικά πειραματικές/ εργαστηριακές δεξιότητες, που κατά μάθημα θα αναφέρονται σε εργαστηριακές ασκήσεις:

  1. Φυσικής: Φυσικής Γυμνασίου, Φυσικής Γεν. Λυκείου από τα Κεφάλαια: Μηχανική Α΄τάξης και Θερμοδυναμική Β΄ τάξης Κατεύθυνσης.
  2. Χημείας: Χημείας Γυμνασίου, Χημείας Γεν. Λυκείου από τα Κεφάλαια:: Οξέα- βάσεις- άλατα, παρασκευές διαλυμάτων και χημικές αντιδράσεις Α΄ τάξης.
  3. Βιολογίας Γυμνασίου.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά από την 1-1-1992. Στις ιστοσελίδες του ΕΚΦΕ Ανατολικής Αττικής http://1ekfe-anatol.att.sch.gr και του ΕΚΦΕ Κέρκυρας http://dide.ker.sch.gr/ekfe είναι ανηρτημένα τα θέματα των τοπικών διαγωνισμών, που έγιναν για την επιλογή των δύο ομάδων μαθητών για την EUSO 2008.

Περισσότερες πληροφορίες στα συννημένα αρχεία.

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com