ΠΡΟΣ ΕΛΚΕΘΕ/ Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας

Λεωφόρος Αθηνών - Λαυρίου 47,5 Χλμ. Ανάβυσσος

 

Θέμα : Ενημέρωση και Εξάσκηση μαθητών που θα συμμετάσχουν στην EUSO 2013

            Η Πανελλήνια Ένωση των Υπευθύνων των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) πραγματοποίησε την 19η Ιανουαρίου 2013 τον «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό επιλογής στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2013» και επέλεξε δύο (2) τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου.

Οι δύο αυτές ομάδες μαθητών θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, που θα πραγματοποιηθεί στo Λουξεμβούργο, την περίοδο από 17 Μαρτίου έως 24 Μαρτίου 2013.

            Η 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO, (www.euso.dcu.ie). Ο διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι:

  • Η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών
  • Η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή, που απαιτούν πειραματική πρακτική, στο σχολικό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.

            Ένα μέρος αυτής της εκπαίδευσης των μαθητών μας, επιθυμούμε, όπως και πέρυσι, , να γίνει από τους επιστήμονες – ερευνητές του Βιοχημικού Εργαστηρίου σας, υπό την καθοδήγηση του αξιότιμου μέλους της ερευνητικής σας ομάδος κ. Βασιλείου Π. Λυκούση Δ/ντή Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του διαγωνισμού EUSO. Παραχωρώντας χρόνο 2-3 ωρών στους μαθητές των δύο ομάδων, είναι δυνατόν να ασκηθούν μέσα στο Εργαστήριο σας στην διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων - χρήση πειραματικών διατάξεων στην Χημική και Βιολογική ανάλυση δειγμάτων νερού (εύρεση αλατότητας, σκληρότητας, BOD, COD, ιχνοστοιχείων, πρωτογενούς παραγωγής κ.α.).

            Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων επιστημονικής μεθοδολογίας του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι καλό για την έρευνα και συγχρόνως ευαισθητοποιεί και κατευθύνει τους μαθητές μας, αυριανούς φοιτητές των πανεπιστημίων μας.

            Ελπίζουμε στην θετική σας ανταπόκριση.

 

Με τιμή

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

       Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

     Κ. Καμπούρης                                                                             Γ. Τουντουλίδης

Φυσικός M.Sc.- MEd                                                                        Φυσικός M.Sc.

Υπ. ΕΚΦΕ Χαλανδρίου                                                            Υπ. ΕΚΦΕ Πειραιά- Νίκαιας

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com