Στην Αθήνα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014 διεξήχθη η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – 2014 από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στα εργαστήρια της οποίας πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO) είναι ένας διαγωνισμός για μαθητές ηλικίας το πολύ 17 χρονών, από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάζονται και αξιοποιούν τις δεξιότητες που διαθέτουν για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω πειραματικών μετρήσεων στη Φυσική, τη Χημεία και την Βιολογία.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις Ολυμπιάδες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Είναι ένας διαγωνισμός:

  • Εργαστηριακός: τα θέματα είναι εργαστηριακές ασκήσεις,
  • Διεπιστημονικός: αξιοποιούνται οι γνώσεις στα τρία βασικά αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών και
  • Ομαδοσυνεργατικός: συμμετέχουν σ' αυτόν τριμελείς ομάδες μαθητών.

Στους σκοπούς του διαγωνισμού περιλαμβάνονται η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και η ανάδειξή του ως βασικό εργαλείο της επιστημονικής μεθόδου, η προώθηση της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων, η ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών και η συμβολή στη δημιουργία της κοινής ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη.

Στην 12η Ολυμπιάδα συμμετείχαν 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δυο τριμελείς μαθητικές ομάδες η κάθε μία. Οι 150 μαθητές και οι 100 εκπαιδευτικοί της τριτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συνόδευαν τους διαγωνιζόμενους, φιλοξενήθηκαν για μια βδομάδα στην Αθήνα. Τα έξοδα φιλοξενίας ανέλαβε η χώρα μας ως διοργανώτρια χώρα.

O κύριος υποστηρικτής ήταν το Ίδρυμα Ευγενίδου, χωρίς την γενναία χορηγία του οποίου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή τη διοργάνωση. Τη διοργάνωση υποστήριξαν επίσης οικονομικά ο Όμιλος Μυτιληναίου, η ΣΙΔΕΝΟΡ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή στην επιστημονική επιτροπή καθηγητών του ΕΜΠ, 60 έμπειρων εκπαιδευτικών από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) και τα Λύκεια της περιοχής Αττικής, και μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών, καθώς και 25 εκπαιδευμένων φοιτητών – συνοδών των μαθητικών ομάδων. Στην αφοσίωση όλων αυτών και στην αδιάκοπη και ανιδιοτελή συμμετοχή τους οφείλεται η επιτυχία του διαγωνισμού. Όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα και στο Facebook.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν δύο εργαστηριακές δραστηριότητες σε θέματα που συνδύαζαν την επιστήμη με τον μύθο, την ιστορία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Αθήνας: την πρώτη μέρα στην ελιά και το λάδι, και τη δεύτερη στο θαλασσινό νερό και το αλάτι.

Εκτός από το διαγωνιστικό/επιστημονικό μέρος το πρόγραμμα πρόσφερε στους συμμετέχοντες πλούσια εμπειρία από τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φιλοξενία, ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη χώρα μας. Το πρόγραμμα μεταξύ των άλλων περιλάμβανε επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου, την παρακολούθηση προβολής στο Πλανητάριο, την εξερεύνηση της πόλης των Αθηνών, επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης, στο Βυζαντινό Μουσείο, επίσκεψη στα νέα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία και διεξαγωγή αγώνα δρόμου στο Αρχαίο Στάδιο, καθώς και συνάντηση των μαθητών με Έλληνες Ολυμπιονίκες στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ). Με τη διοργάνωση αυτή στάλθηκε ένα θετικό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες σε μια περίοδο που η χώρα μας το έχει ανάγκη.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/3 στις 10.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και η τελετή λήξης το Σάββατο 5/4 στις 17.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΜΠ στο κτίριο Αβέρωφ. Με τα τη τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων η Περιφέρεια Αττικής παρέθεσε το επίσημο δείπνο στην Αίγλη του Ζαππείου.

Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η μαθητική ομάδα της Ουγγαρίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια οι δυο μαθητικές ομάδες που κέρδισαν Αργυρά Μετάλλια. Η μαθητική ομάδα του Λυκείου Σχολής Μωραΐτη με τους: Παπαδόπουλο Αριστομένη, Παναγιωτόπουλο Πάρι, Παπαδάκη Χλόη, και η μαθητική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Σερρών με τους Αρναούτογλου Φίλιππο, Γκάγκου Φωτεινή και Μάλλιο Παντελή.

Η Οργανωτική Επιτροπή συγχαίρει τους μαθητές για την επιτυχία τους.

Κων/νος Καμπούρης
Φυσικός M.Sc - ΜΕd

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής EUSO 2014

Πληροφορίες :
Καμπούρης Κων/νος, Πρόεδρος τηλ 6948618640
Δημήτρης Νοταράς, Αντιπρόεδρος τηλ 6948177031
Γιώργος Τουντουλίδης, Γραμματέας τηλ 6977391479

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com