Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO, http://euso.eu/) είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική - Χημεία - Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών που επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα. Από τη διοικούσα επιτροπή της EUSO, έγινε αποδεκτή η πρόταση του επιστημονικού σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ να αναλάβει για την Ελλάδα τη διαδικασία επιλογής των ελληνικών ομάδων, μέσω των ΕΚΦΕ.

Για την Ελλάδα, η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, επιλέγεται η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε Ε.Κ.Φ.Ε.. Οι τοπικοί διαγωνισμοί διεξάγονται συνήθως στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αποτελείται από τους:

Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO. Η αποστολή της κάθε χώρας αποτελείται από τον Συντονιστή, που είναι και αρχηγός της αποστολής, τους δύο Μέντορες (Φυσικός-Χημικός ή Βιολόγος) και τις δύο ομάδες των μαθητών (σύνολο 9 άτομα). Κάθε χώρα επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα μεταφοράς/ταξιδιού των μελών, τα έξοδα διαμονής επιβαρύνουν τη διοργανώτρια χώρα.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης. Το περιεχόμενο της ύλης, στην οποία θα διαγωνισθούν οι μαθητές, το καθορίζει η διοικούσα επιτροπή της EUSO και πρέπει να αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα στις Φυσικές Επιστήμες γίνεται κάθε χρόνο σε έναν από τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο ή Μάιο αλλά όχι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονέμεται μετάλλιο. Στο 10% των συμμετεχόντων απονέμεται χρυσό μετάλλιο, στο 30% αργυρό και στο 60% χάλκινο. Η ανακοίνωση των ονομάτων γίνεται με αλφαβητική σειρά.

Η ΠΑΝΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το ίδρυμα Ευγενίδου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διοργάνωσε τη 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO2014 στην Αθήνα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014.

Περασμένες Ευρωπαϊκές Ολυμπιάδες

 1. Η 1η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2003 έγινε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το 2003 (η Ελλάδα δε συμμετείχε).
 2. Η 2η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2004 έγινε στο Gronigen της Ολλανδίας το 2004 και η Ελλάδα έστειλε παρατηρητή τον Συντονιστή της EUSO Κώστα Καμπούρη, Υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου.
 3. Η 3η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2005 έγινε στο Galway της Ιρλανδίας το 2005 (η Ελλάδα δε συμμετείχε).
 4. Η 4η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2006 έγινε στις Βρυξέλες, Βέλγιο, το 2006. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ.
 5. Η 5η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2007 έγινε στο Potsdam της Γερμανίας το 2007. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολλεγίου Αθηνών και των Εκπαιδευτήριων Γείτονα με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ.
 6. Η 6η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα - EUSO 2008 έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου το Μάιο του 2008. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Α΄ Αρσάκειου- Τοσίτσειου Εκάλης και των ΓΕΛ Κέρκυρας με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ.
 7. Η 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2009 έγινε στη Μούρθια της Ισπανίας τον Απρίλιο του 2009. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολεγίου Ψυχικού και του 2ου ΓΕΛ Σαλαμίνας και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ. Στην 7η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2009, η ομάδα μαθητών του Κολεγίου Ψυχικού κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.
 8. Η 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2010 έγινε στο Gothenburg της Σουηδίας τον Απρίλιο του 2010. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Α΄ Αρσάκειου Τοσίτσειου ΓΕΛ Εκάλης και 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ. Στην 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2010, η ομάδα μαθητών/τριών του Α΄ Αρσακείου Τοσίτσειου ΓΕΛ Εκάλης κατέκτησε αργυρό μετάλλιο.
 9. Η 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2011 έγινε στην Pardubice της Τσεχίας τον Απρίλιο του 2011. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: της Σχολής Μωραΐτη και του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αμπελοκήπων και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ.
 10. Η 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2012 έγινε στο Vilnius της Λιθουανίας τον Απρίλιο του 2012. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Κολλεγίου Αθηνών και του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ.
 11. Η 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2013 έγινε στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο του 2013. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και του 1ου Αρσάκειου Τοσίτσειου ΓΕ.Λ Εκάλης και με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ.
 12. Η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2014 έγινε στην Αθήνα 30 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2014. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: της Σχολής «Μωραΐτη», και του 3ου ΓΕΛ Σερρών, με ευθύνη του επιστημονικού Σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ. Και οι δύο μαθητικές ομάδες κατέκτησαν αργυρά μετάλλια.
 13. Η 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2015 έγινε στο Klagenfurt της Αυστρίας, από 26/4 έως 3/5. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του 3ου ΓΕΛ Σερρών και του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Αναβρύτων κερδίζοντας δύο χάλκινα μετάλλια.
 14. Η 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2016 έγινε στο στο Τάρτου και Ταλίν της Εσθονίας από 7 έως 14 Μαΐου 2016. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών και του Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου κατέκτησαν ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. 
 15. Η 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2017 έγινε στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών/τριών: του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών και του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής όπου κατέκτησαν από ένα χάλκινο μετάλλιο.

Διαδικασία Τοπικών Διαγωνισμών (Α΄ φάση EUSO)

 1. Ο Υπεύθυνος ΕΚΦΕ που μπορεί και επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ενημερώνει εγγράφως, μέσω της Διεύθυνσης Δ.Ε., τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς του και ενθαρρύνει τους ΥΣΕΦΕ να επιλέξουν και να προετοιμάσουν μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό που θα οργανώσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με όμορα ΕΚΦΕ.
 2. Κάθε σχολείο συμμετέχει με μια τριμελή ομάδα μαθητών στο τοπικό διαγωνισμό των ΕΚΦΕ. Σε κάθε τοπικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τριμελείς ομάδες μαθητών.
 3. Για ΕΚΦΕ που ο αριθμός ΓΕΛ/ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας τους είναι μικρότερος από 9, επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον 6 μαθητών. Σε αυτή την περίπτωση, οι έξι μαθητές μπορούν να είναι από διαφορετικά ή από το ίδιο σχολείο.
 4. Αν στον τοπικό διαγωνισμό συμμετέχουν μέχρι 9 ομάδες μαθητών (δηλ. 27 μαθητές) από την περιοχή ευθύνης ενός ΕΚΦΕ τότε προκρίνεται μια ομάδα για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν συμμετέχουν 10 ομάδες μαθητών (δηλ. 30 μαθητές) έως 18 ομάδες μαθητών (δηλ. 54 μαθητές), προκρίνονται δυο ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό και για συμμετοχή άνω των 18 ομάδων (δηλ. άνω των 54 μαθητών) προκρίνονται τρεις ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό.
 5. Ο/Οι Υπεύθυνος/-οι ΕΚΦΕ, στην περιοχή ευθύνης του/των οποίου/-ων βρίσκονται τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ορίζει/-ουν Επιστημονική Τοπική Επιτροπή για την διεξαγωγή του τοπικού πειραματικού διαγωνισμού. Αυτή η επιτροπή, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του ΠΑΝΕΚΦΕ, διοργανώνει τον τοπικό πειραματικό διαγωνισμό.
 6. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών, κάθε υπεύθυνος ΕΚΦΕ, που διεξήγαγε τοπικό διαγωνισμό, αποστέλλει ηλεκτρονικά στην ΠΑΝΕΚΦΕ έναν απολογισμό που περιέχει: τα ΓΕΛ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν, τα ονόματα και την ειδικότητα των υπευθύνων καθηγητών, την ομάδα (ή ομάδες) που προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό καθώς και τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού.

Διαδικασία Πανελλήνιου Διαγωνισμού (Β΄ φάση EUSO)

 1. Τον Ιανουάριο κάθε σχολικού έτους, η Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO, θα διοργανώσει τους δύο Πανελλήνιους Πειραματικούς Διαγωνισμούς, στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της νότιας και βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα, μεταξύ των ομάδων που επελέγησαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ. Από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θα επιλεγούν οι δύο ομάδες (μία από κάθε Πανελλήνιο διαγωνισμό) μαθητών που θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO.
 2. Όλες οι ομάδες μαθητών που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς, βραβεύονται από την ΠΑΝΕΚΦΕ, σε εκδηλώσεις, που γίνονται την επόμενη μέρα των διαγωνισμών σε αίθουσες εκδηλώσεων που έχουν προαποφασιστεί.
 3. Μετά την τελική επιλογή των δύο ομάδων που θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO, το (τοπικό) ΕΚΦΕ σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO, αναλαμβάνουν την οργάνωση της αποστολής καθώς και την προετοιμασία των δύο τριμελών μαθητικών ομάδων για την Ολυμπιάδα, με την εκπαίδευσή τους στη χρήση των απαιτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα πειραματικών πρακτικών.
 4. Την (κάθε) ομάδα θα συνοδεύσει ένας καθηγητής του σχολείου ή ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται το σχολείο. Ο συνοδός θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο πολύ καλά / άριστα, για να μεταφράσει τα θέματα, και γνώσεις Η/Υ πιστοποίησης α΄ επιπέδου τουλάχιστον.

Έξοδα μεταφοράς και διαμονής διαγωνιζόμενων και συνοδών

Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τους τοπικούς διαγωνισμούς και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους συμμετέχοντες στους Διαγωνισμούς. Αν υπάρχει δυνατότητα, μπορούν να καλυφθούν από τη Σχολική Επιτροπή του Λυκείου από το οποίο προέρχεται η ομάδα (ή των Λυκείων αν τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διαφορετικά σχολεία) ή από τον τοπικό Δήμο ή από άλλη πηγή.

Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιάδες, βαρύνουν τους συμμετέχοντες ενώ τα έξοδα διαμονής καλύπτονται από τις χώρες διεξαγωγής της Ολυμπιάδας.