Κατά τη δεύτερη θητεία του, το Δ.Σ. έκανε τις παρακάτω ενέργειες:

 1. Το Δ.Σ. με ανακοίνωσή του χαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία και απήχηση των Συνεδριών ΠΑΝΕΚΦΕ (εισηγήσεων και αφίσας- πειραμάτων) κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής της ΕΕΦ στη Λάρισα (30-31 Μαρτίου & 1-2 Απριλίου 2006).
 2. Ο Πρόεδρος του Σωματείου στη συνάντησή του στις 18-4-2006 με τον Ειδ. Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ Κ. Ράμμα αφού τον ενημέρωσε για τη λειτουργία και τα προβλήματα των ΕΚΦΕ, (ξανα)υπέβαλε το αίτημα του Σωματείου για τη νομοθετική ρύθμιση περί ετήσιας επιχορήγησης λειτουργικών εξόδων των ΕΚΦΕ.
 3. Το Δ.Σ. πιστεύει ότι κακώς στη νέα απόφαση επιλογής κτλ. υπευθ. ΕΚΦΕ, κοντά στα άλλα, και πάλι δεν αναγνωρίζεται η θητεία του υπευθύνου ως διδακτική, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις αρμοδίως. Επίσης, η υποβολή αίτησης για την παράταση της θητείας στα μέσα Αυγούστου, ήταν κάτι μη αναμενόμενο και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος θεώρησε καθήκον του την ηλεκτρονική και τηλεφωνική ενημέρωση (14-8-2006) ενός εκάστου υπευθύνου ΕΚΦΕ για τα δέοντα.
 4. Μετά από αλληλογραφία με την Διοικούσα Επιτροπή της EUSO και με τη συνεργασία του εκπρόσωπου της στην Ελλάδα Κ. Καμπούρη, υπευθ ΕΚΦΕ Χαλανδρίου, ανατέθηκε στο Σωματείο η επιλογή των δυο τριμελών ομάδων για τη συμμετοχή στους ετήσιους διαγωνισμούς της EUSO.
 5. Το ΔΣ υπέβαλε προς τον ΟΣΚ Α.Ε. στις 6-11-2006 και 15-11-2006 υπομνήματα σχετικά με τη συνεργασία των υπηρεσιών του με τα κατά τόπους ΕΚΦΕ για τον αριθμό των εργαστηρίων φ.ε. στα νεοαναγειρόμενα σχολεία, και προτάσεις για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό τους σε έπιπλα κτλ., προτείνοντας, μεταξύ άλλων:
  (α) Οι "αίθουσες φυσικοχημείας" – εργαστήρια- αίθουσες φυσικών μαθημάτων – να έχουν, ενδεικτικά, εμβαδόν 60-70 τ.μ. και απαραιτήτως να υπάρχει παράπλευρο ή παρακείμενο παρασκευαστήριο εμβαδού 20-30 τ.μ.
  (β) Να προβλέπονται δύο εργαστήρια- αίθουσες φυσικών μαθημάτων ανά 8-12 αίθουσες μαθημάτων στο Γυμνάσιο και τρία εργαστήρια- αίθουσες φυσικών μαθημάτων στα 12θέσια Γενικά Λύκεια (και ΕΠΑΛ) με υποδομές και επίπλωση εργαστηρίου ΕΠΕΑΕΚ λυκείου.
  (γ) Τα σχολεία να κατασκευάζονται με υποδομές ‘’αιθουσών μαθημάτων’’ κι όχι (ομοιόμορφων) ‘’αιθουσών μαθητών’’. Με επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ Α.Ε. απάντησε ότι οι παρατηρήσεις του Σωματείου λαμβάνονται υπόψη.
 6. Το ΔΣ απέστειλε επιστολή προς τα ΠΕΚ της χώρας, στις 10-11-2006, με την οποία τους ζητήθηκε η εμπλοκή και αξιοποίηση των κατά τόπους υπευθ ΕΚΦΕ και των εργαστηρίων των ΕΚΦΕ στην Εισαγωγική Επιμόρφωση των καθηγητών κλ ΠΕ04. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - «ΠΑΝΕΚΦE» Αθήνα, Χίου 46, τ.κ. 10439, τηλ. 2105233377, email:, www.ekfe.gr
 7. Το ΔΣ με επιστολή του προς τη ΔΣΔΕ/ ΥΠΕΠΘ, στις 1-12-2006, πρότεινε την προκήρυξη διεξαγωγή από το Σωματείο, και υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ, Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με αποκλειστικά πειραματικές/ εργαστηριακές δεξιότητες που θα γίνουν στα κατά τόπους ΕΚΦΕ για την επιλογή των μαθητών λυκείου που θα συμμετάσχουν στo Διαγωνισμό EUSO 2007.
  Η απάντηση του ΥΠΕΠΘ ήταν αρνητική.
 8. Το ΔΣ υπέβαλε αίτημα προς τον ΟΣΚ Α.Ε. Δ/νση Εξοπλισμών, στις 15-12-2006, για τη χορήγηση και στα ΕΚΦΕ εξοπλισμού γραφείου (φαξ, φωτοτυπικά, Η/Υ κτλ.).
 9. Το ΚΕΕ γνωστοποίησε στο ΔΣ ότι συμπεριέλαβε στο τρέχον προγράμματά του και την από 15-11-2005 πρόταση του Σωματείου για την αποτύπωση, με επί τόπου επισκέψεις, των υλικών και ανθρώπινων πόρων των ΕΚΦΕ.
 10. - Σε συνεννόηση με το ΔΣ της ΕΕΦ το Σωματείο μας έχει μια ολόκληρη μέρα και μια από τις αίθουσες του συνεδρίου το (τρέχον) 10o Κοινό Συνέδριο Φυσικής ΕΕΦ-ΕΚΦ για παράλληλη συνεδρία με το γενικό τίτλο "ΕΚΦΕ και πειραματική διδασκαλία".

Για το Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Νίκος Παπασταματίου

Η Γεν. Γραμματέας

 Ευγενία Τσιτοπούλου

  

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com