Αθήνα, 12-3-2010
Αριθ. πρωτ.: 136

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Παιδείας κα. Ε. Χριστοφιλοπούλου
ΥΠ.Ε.Π.Θ. 

ΚΟΙΝ.: 1. Γενικό Γραμματέα ΥΠ.Ε.Π.Θ. κ. Β. Κουλαϊδή

  1. Δ/νση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  2. Δ/νση ΣΕΠΕΔ / Τμήμα ΣΤ΄ Μελετών

 

ΘΕΜΑ: «Χρήση εργαστηριακών οδηγών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων»

 

  Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

 

  επανερχόμαστε στο αίτημά μας (αριθμ. πρωτ. Γραφείου Υφυπουργού: 2293/22-9-2008), που αποτελεί και αίτημα όλων των εκπαιδευτικών που επιμορφώνονται στα Ε.Κ.Φ.Ε., για την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου 84994/Γ2/30-6-08/ΔΣΔΕ του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με θέμα: «Χρήση εργαστηριακών οδηγιών και τετραδίων εργαστηριακών ασκήσεων». Η εγκύκλιος αυτή έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

  1. Είναι άστοχη παιδαγωγικά και διδακτικά, γιατί δεν συγγράφονται πλέον «διδακτικά βιβλία», αλλά «διδακτικά πακέτα», αποτελούμενα αναπόσπαστα από το βιβλίο του μαθητή, τον εργαστηριακό οδηγό, το τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων, το εκπαιδευτικό λογισμικό και το βιβλίο για τον καθηγητή. Ειδικά στα μαθήματα της Χημείας και της Βιολογίας στο Γυμνάσιο, η έλλειψη τετραδίου εργαστηριακών ασκήσεων καθιστά την διδασκαλία των μαθημάτων αυτών προβληματική.
  2. Είναι οικονομικά ασύμφορη: το κόστος των φωτοτυπιών (μερικές από τις οποίες πρέπει να είναι έγχρωμες) είναι πολλαπλάσιο από το κόστος εκτύπωσης των αντίστοιχων βιβλίων.
  3. Είναι πρακτικά ανεφάρμοστη (έλλειψη χώρων στις βιβλιοθήκες και στα σχολικά εργαστήρια για την φύλαξη τόσου μεγάλου αριθμού βιβλίων. Έλλειψη πολύτιμης ώρας από την εργαστηριακή εξάσκηση των μαθητών για την διανομή και την συλλογή των φωτοτυπιών).
  4. Αντιβαίνει με την Υ.Α. 86213/Γ7/17-07-2009, που ορίζει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατ’ ελάχιστον εργαστηριακές δραστηριότητες, οι οποίες αναγράφονται στο βιβλίο ύλης, διότι αποτελούν οργανικό τμήμα της διδασκαλίας.
  5. Αντιβαίνει με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό ότι έχουν κατασκευαστεί και εξοπλιστεί πλήρως ενιακόσια (900) σχολικά εργαστήρια Φυσικών Επιστημών στα Γενικά Λύκεια, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Τα εργαστήρια αυτά κόστισαν εκατό χιλιάδες ευρώ (100000 ευρώ) περίπου το καθένα και η λειτουργία τους υπόκειται ακόμα σε κοινοτικό έλεγχο.

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Η Πρόεδρος

Ε. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, Φυσικός

Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω 

Ο Γραμματέας

 Ν. Ρούμελης, Χημικός

Υπ. ΕΚΦΕ Σύρου

Συνημμένα αρχεία:

CERN Education

cern education logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

Masterclasses

masterclasses logoΚάθε χρόνο, 10.000 μαθητές λυκείων σε 40 χώρες επισκέπτονται ένα από τα περίπου 200 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διαλευκάνουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής. Πληροφορίες στη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων και την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Hydrobot

hydrobot logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής. Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

science on stage logoΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος.

Science in School

science in school logoΤο Science in School έχει ως στόχο να προωθήσει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών στην Ευρώπη. Δείτε περισσότερα...

ESA Education

esa education logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία. Δείτε περισσότερα...

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com